MVO: “Oss” bij de horens vatten

Mooi initiatief van “De Kracht van new business” in Oss.

100 bedrijven certificeren voor het MVO-label. Twee jaar geleden gestart, nu hebben al 31 bedrijven het MVO-certificaat ontvangen. Nog 69 te gaan. Middels een artikel in “bedrijvig Oss”, wat bij zo’n 4000 ondernemingen van de week op de deurmat is gevallen, werd gevraagd om hieraan bij te dragen.

Maar MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat is dat nu eigenlijk. Er zijn diverse termen die de revue passeren. Duurzaamheid, circulaire economie, MVO, uiteindelijk allemaal bedoeld om zuinig met onze huidige samenleving en onze toekomst om te gaan.

Maar hoe doe ik dat?

In mijn opdrachten, vaak startend met een knelpunt/zorgvraag van:

  • verbeter de veiligheid van onderhoud/engineering
  • ontzorg ons in werkzaamheden van de facilitaire dienst
  • adviseer ons hoe we het planningsproces kunnen optimaliseren
  • welke onderhoudsdiensten moeten we uitbesteden, welke in huis halen

Allemaal opdrachten, waarvan niet duidelijk is wat de oplossing is. De opdrachtgever heeft vaak wel een oplossing, maar geen tijd of mensen beschikbaar om de daadwerkelijke oorzaken van knelpunten te onderzoeken. Hierin zijn enerzijds de feiten, cijfers, techniek, plannen (de hardware), anderzijds de waarnemingen, de achtergrond van een bedrijf en motivatie, drive van medewerkers (de software) van belang om overzicht en dus oorzaken te onderzoeken. Vaak blijkt dat het een combinatie is van techniek, organisatie en gedrag. “Bewustwording” is dan de 1e stap. Als mensen zich bewust worden van dat het ook anders kan, is de eerste stap naar verandering en dus duurzaamheid gezet. Daarna oplossingen implementeren, zodat er beweging komt in de organisatie. De zogenaamde “olievlek” creĆ«ren, zodat mensen zelf nog meer gaan bewegen, in de richting die het bedrijf graag wenst!

Maar wat doe ik dan ?

Meteen maar de “Oss” bij de horens vatten en een van de procesregisseurs van de “Kracht van new business Oss” bellen. Helaas als ZZper kan ik zo’n MVO-verklaring (nog) niet verdienen. Daar heb je medewerkers voor nodig. Dan zie ik mijn klanten maar als medewerkers. Dat telt ook.

Het gaat tenslotte om de beweging die gemaakt wordt! MVO gaat hand in hand met efficiƫntere en effectievere productieprocessen, bijv. minder schoonmaakmiddel, centrale verzameling van restafval, minder foute producten produceren. Of minder reiskosten, doordat je de doelstelling hebt om meer in de regio te werken. Allemaal draagt het bij aan MVO en aan onze toekomst.

Dus ja… ik doe ook mee met MVO!

Dus ja….ik doe mee in Oss.

 

Op naar de 100!

Alle blogs >