Lassers tekort? Ik heb al praktijkervaring!
Lassen dat moet ik ook kunnen, dacht ik.
In mijn werkveld heb ik veel te maken met gelast werk. In de farma en ook in de food, worden de eisen voor ruwheidsafwerkingen steeds strikter. Terwijl een Ra-waarde < 1,2 um een afwerking is die vrij gemakkelijk haalbaar is, is het realiseren van een ruwheid van Ra < 0,5 um toch wel andere koek. Dit vergt ook andere lastechnieken, methodes, speciale kennis en ervaring.
Om mijn werk als maintenance consultant, interim manager en trainer nog beter te kunnen uitvoeren, neem ik graag een “kijkje in de technische keuken”. Maar tussen “zien” en “ervaren”, zit een groot verschil.
Dus schreef ik mij in voor een beginnerscursus LASSEN. In de grote werkplaats van het Hooghuis zuidwest in Oss, werden mij de eerste beginselen van het vak bijgebracht. Samen met 6 andere cursisten, ging ik aan de slag met een combi van theorie en praktijk.
Krimp, spanning, metaalsoort, temperatuur, afkoeling, slakvorming, electrode diktes, snelheid, zomaar wat termen die van invloed zijn op de kwaliteit van het laswerk.
Het gebruik van de lascabine, een slijptol, een bandschuurmachine, aambeeld, de vonken sprongen er letterlijk en figuurlijk vanaf!
Een vaste hand en goed zicht, waren voor mij misschien nog wel een grotere uitdaging. Je moet er je koppie bijhouden, want eenmaal verkeerd, is verkeerd. Je kunt het niet overdoen. En het maken van een binnen las, buiten las en een ronde las, het lijkt gemakkelijker dan het is.
Er zitten zoveel raakvlakken met mijn werk:
- aandacht,
- precisie,
- improvisatie,
- zorg voor kwaliteit,
- aandacht voor veiligheid,
- oog voor elkaar,
- beginnen en bijsturen,
- het wordt elke keer beter.
Na elke les groeide mijn kennis en mijn enthousiasme. Maar zeker groeide mijn waardering voor het VAKMANSCHAP LASSEN.
En het resultaat na 7 avonden ploeteren: een mini aambeeld en kaarsenkandelaar, allebei geschikt voor hun functie. Maar de ruwheidseis? Die voldoet als ik meet in millimeters!
Nog 10 of 20 kaarsenkandelaars verder, dan kan ik zeggen…. Ik ben een beginnend lasser.
LASSEN….best LASTIG!
Wil je ook eens in de technische keuken van een ander kijken?
Ik zie je graag in mijn “technische keuken”. Kijk op mijn website: https://www.impliq.nl
Of mail me: info@impliq.nl.
Want “een TECHNISCHE DIENST laten FLOREREN”? Dat is MIJN VAKMANSCHAP.
(en dan ervaar je dat het tekort aan lassers, niet aan de lassers ligt, maar breder in jouw organisatie)