Kwalificatie klaar, onderhouden maar!

Vorige week deelde ik mijn kennis en ervaringen aan oud-cursisten van de post-HBO opleiding: KWVA (Kwalificatie en Validatie-engineer) over onderhoud.

Kwalificatie klaar, produceren maar.

Dan begint het pas voor onderhoud!

1) Wat zijn de trends in onderhoud?

  • Top 10 trends in onderhoud,
  • Top 5 trends in de pharma/food/beverage,
  • 5 % is maar bezig met innovatie. Hoe komt dat?
  • Geen kapitaal voor nieuwe technologie? Wat kun je wel.

 

2) Wat is er NIET veranderd?

  • Onderhoudsbudget gericht op kosten, niet op betrouwbaarheid assets.
  • Onderhoudseisen te weinig in engineering meegenomen.
  • Brandjes blussen geeft nog steeds een kick.
  • Er zit veel kennis in het hoofd van de TD, weinig zichtbaar voor de hele organisatie.

 

3) We doen teveel en dus te weinig.

  • Een probleem willen we altijd technisch oplossen.
  • Wat kunnen we bereiken als we meer procesmatig kijken?
  • We doen alles, waardoor focus verdwijnt en echt verbeteren in de weg staat.

 

4) En wat kun je zelf doen?

  • Check de onderheidseisen in de URS en PVE.
  • Kwalificatie? Check vooraf al of onderhoud goed is ingericht.
  • Leer van de ervaringen tijdens de full-scale productie.

 

5) Onderhoud is meer is dan een onderhoudsplan.

De 20 onderhoudsprocessen waar een technische dienst dagelijks mee bezig is, liet ik de revue passeren.

Te constateren dat “onderhoudsplannen maken” maar 1 van die 20 processen is, was confronterend. Goed onderhoud uitvoeren is van wezenlijk belang om apparatuur, ruimtes en utilities in gevalideerde staat te houden.

Onderhoud en engineering gaan hand in hand.

Een verkeerd ontwerp resulteert in inefficiënt onderhoud.

Daar heb je 20 jaar last van… of langer.

 

Meer weten over onderhoud in pharma/food? Stuur mij een bericht.

 

Ik deel graag mijn kennis en praktijkverhalen.

Ook mijn struggles zal ik jou niet onthouden, zodat jij deze niet zelf hoeft mee te maken.

Alle blogs >