De 3R’s: Ritme, Regelmaat, Rust

Ritme en Regelmaat geeft Rust.

Samen met 50 leidinggevenden heb ik een tijdje geleden een Djembe workshop gevolgd.

Je begrijpt het al: iedereen begint er zonder instructie op los te trommelen. Het wordt een kakafonie van geluid. Het klinkt chaotisch en bijna niemand houdt het lang vol. In deze drukte, voelt niemand zich prettig. In het begin is het nog leuk, iedere leidinggevende doet zijn eigen ding. Snel wordt het aantal decibels te hoog en dan voelt het als chaos.

Gelukkig begint op dat moment de instructeur met de les. We moeten allemaal hetzelfde ritme (1 slag) spelen. Het stoppen en starten wordt ook geoefend, want dat verloopt natuurlijk rommelig. Er zijn altijd eigenwijze leidinggevenden, die toch nog doorgaan, of die zelf het ritme bepalen. Eenlingen die een ander ritme spelen, vallen hier als eerste op, dus dat probleem lost zich vanzelf op. Door allemaal tegelijkertijd te slaan op de djembe, ontstaat er ritme. Eerst nog een beetje wankel, maar even later 50 slagen echt tegelijkertijd. Wat een mooie beat.

De les wordt opgebouwd in slagkracht, snelheid, soort ritmes en taakverdeling. Elke keer ontstaat er een nieuw ritme en regelmaat, elke keer moeilijker en sneller, maar elke keer ontstaat een nieuwe balans. Iedereen doet aandachtig mee. Er is rust in de groep. En de decibels die nu geproduceerd worden geven geen chaos of onrust, maar ENERGIE.

Het werkt dus echt: RITME en REGELMAAT geeft RUST.

En vanuit RUST, komt ENERGIE!

 

Djembe spelen is een interactieve manier om samen te leren, samen te werken, samen te vertragen en te versnellen. Dit kun je in je dagelijks werk ook toepassen. Het belang en nut van standaardisatie (ritme) in je werkprocessen wordt zichtbaar, of eigenlijk “hoorbaar” gemaakt.

Alle blogs >